A Tőkeeloszlás a burzsoá kutatók szerint


A tőke olyan igazságtalanul van világszerte elosztva, hogy azok ötven százalékát a felnőtt népesség két százaléka birtokolja, míg a népesség ötven százaléka csupán annak egy százaléka felett rendelkezik – áll egy jelentésben, amit december ötödikén, nemzetközi mikulás napon adott közzé a World Institute for Development Economics Research of the United Nations University (UNU-Wider).

A négyszázezer forintnyi tőkével bíró felnőttek már a felsőbb mezőnybe tartoznak, míg a tizenegy millió forintnyi tőkével rendelkezők aránya a tíz százalék körül mozog. Ahhoz, hogy abba a bizonyos egy százalékba tartozzunk legalább száz millió forintnyi tőkével kell bírnunk – ez egyébként 37 millió felnőttnek sikerült.

A tőke olyan egyenlőtlenül van elosztva, hogy ha azt igazságosan osztanánk el, akkor minden felnőtt birtokában négymillió forintnyi befektethető összeg lenne. A világ gazdagságának kilencven százaléka Észak-Amerikában, Európában és olyan nagy bevételű ázsiai és csendes óceáni országokban, mint Japán és Ausztrália van felhalmozva.




Comments: Post a Comment



<< Home