Bukarest, november 15. --- Lázadás tört ki a meglehetősen rossz hírnévnek örvendő, nagyrészt romák lakota Ferentari lakótelepen, amikor 4 gyerek benn égett egy házban. A házban gyertyával világítottak, mert a szolgáltató kikapcsolta 5 házban(vagy 200 lakásban) az áramot, mivel a lakók közül valaki lopta azt, jelentős károkat okozva ezzel a cégnek.

A gyerekek halála után vonultak az emberek az utcára és autógumikat égettek. A felbőszült tömeg megtámadott egy, a helyszínre érkező tűzoltó autót is és betörték az ablakát. Ezt követően jelentős karhatalom és vízágyuk jelentek meg, de a tüntetők késő estig az utcán lázadtak.

A helyzet "megoldását" Gigi Becali, a Steaua labdarúgó csapat milliárdos tulajdonosa, az Új Generáció elnevezésű párt elnöke, szélsőséges nacionalista politikus adta. Ez pedig érdekessé teszi a történetet: nevezetesen, hogy az elégedetlen gyújtogatók rezsijét a nacionalista fizeti ki - nyílvánvalóan be akarja fogni a dühüket. A nacionalista tendenciák, a tenyésző diszkrimináció ellen rendeztek tüntetést Bukarestben nem régiben. A romániai nacionalizmusra egy rövid kitekintés olvasható itt.

Apró pénzért megvette a lázadozó proletárok megbékélését: zsebből megtérítette a vállalatnak a 300 ezer eurós kárt. Bement gyorsan a tévébe, a proletárokat folyamatasoan hipnotizáló spektákulum-dobozba, és népszerűségét hajhászva bejelentette nemes gesztusát. Ezután fenségesen kilovagolt a lázadás helyszínére (mint mikor Orbán megy az áradásokhoz zsákokat pakolni) és személyesen jelentette be ajándékát a népnek.

A hipnotizált proletárok pedig éljenezve elfogadták és haza mentek, a hír pillanatok alatt szétterjedt köztük. Egyikük sem látta át, hogy a megoldás, amit kaptak, csak a további éhezést és szegénységet eredményezi nekik. A bármikor megfélemlíthetőséget az energia források beszüntetésével, a teljes kiszolgáltatottságot.

A 2004-es szlovákiai cigánylázadásról (kommunista újság)
Ugyanerről még (indymedia)

Comments: Post a Comment



<< Home